Εγκατάσταση σκληρού δίσκου στα Windows
Αποφασίσατε να προσθέσετε ακόμη έναν σκληρό δίσκο στο σύστημα σας. Τον συν δέσατε κανονικά, αλλά όταν ανοίγετε τον υπολογιστή τα windows δεν φαίνεται να τον “βλέπουν”. Ανοίγετε το “Ο υπολογιστής μου” και δεν υπάρχει κανένας καινούργιος σκληρός δίσκος εκεί. Θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση αυτού του δίσκου στα windows. Στην πραγματικότητα ο όρος Εγκατάσταση σκληρού δίσκου στα windows είναι κάπως αδόκιμος, αφού δεν κάνουμε εγκατάσταση με την κλασική έννοια του όρου, αλλά προετοιμάζουμε τον σκληρό για να χρησιμοποιηθεί από τα windows.
Η φυσική εγκατάσταση του σκληρού δίσκου
Δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την φυσική εγκατάσταση του σκληρού δίσκου, αφού ιδιαίτερα με τους serial ata σκληρούς δίσκους, αυτή είναι πολύ εύκολη. Οποιοσδήποτε δεν φοβάται να ανοίξει το κουτί του υπολογιστή του, μπορεί να συνδέσει έναν σκληρό δίσκο, αφού το μοναδικό που έχει να κάνει είναι να τοποθετήσει τον σκληρό του δίσκο σε μια από τις θέσεις που έχει το κουτί του για αυτό το σκοπό. να τον στερεώσει με βίδες, εκεί και να συνδέσει το καλώδιο ρεύματος και το καλώδιο δεδομένων. Αν και οι Serial Ata δίσκοι ενσωματώνουν το χαρακτηριστικό hot swap, δηλαδή μπορούν να αλλαχθούν εν λειτουργία του υπολογιστή, παρόλα αυτά θα σας συμβούλευα αν δεν έχετε απόλυτα σοβαρό λόγο να το αποφύγετε.

Παρατηρήστε ότι και από την μεριά του σκληρού δίσκου και από την μεριά των καλωδίων υπάρχει οδηγός. Έτσι δεν μπορείτε να κάνετε λάθος
Σε περίπτωση που το τροφοδοτικό σας δεν έχει καλώδιο ρεύματος για Serial Ata θα χρειαστείτε να αγοράσετε έναν μετατροπέα όπως στην παρακάτω εικόνα.
Ρύθμιση στα Windows
Αφού τελειώσουμε με την φυσική εγκατάσταση του σκληρού δίσκου, ξεκινώντας τα windows και ανοίγοντας τον “ο υπολογιστής μου” όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα δεν εμφανίζεται ο καινούργιος σκληρός.
Για να το διορθώσουμε αυτό, πάτε Έναρξη -> Ρυθμίσεις -> Πίνακας Ελέγχου -> Εργαλεία Διαχείρισης
Έπειτα Διαχείριση υπολογιστή
Στην Διαχείριση του υπολογιστή μου επιλέξτε Διαχείριση Δίσκων. Τα windows καταλαβαίνουν ότι έχουμε έναν δίσκο που χρειάζεται εγκατάσταση και εκτελούν τον οδηγό προετοιμασίας του σκληρού.
MBR ή GPT;
Αυτά είναι οι δύο μέθοδοι για την δημιουργία διαμερισμάτων. Το GPT είναι ποιο καινούργιο και έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων σε σχέση με το MBR αλλά και προβλήματα συμβατότητας.
UEFI και όχι BIOS για να χρησιμοποιηθεί ως δίσκος εκκίνησης
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας δίσκος που χρησιμοποιεί GPT ως δίσκος εκκίνησης είναι η μητρική μας να χρησιμοποιεί την “καινούργια έκδοση του BIOS” το UEFI. Δηλαδή για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας από δίσκο GPT θα πρέπει η μητρική μας να χρησιμοποιεί UEFI αντί για BIOS και να το υποστηρίζει και η έκδοση του λειτουργικού μας. Φυσικά ποιο πάνω ο όρος “καινούργια έκδοση του BIOS” χρησιμοποιείτε για λόγους απλότητας αφού στην πραγματικότητα ο όρος είναι αδόκιμος.
Έκδοση των Windows
Ως δίσκος δεδομένων μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όλα τα Windows από τα Vista και έπειτα και τα Windows Xp 64bit. Tα Windows Xp 32bit και οτιδήποτε παλιότερο δεν αναγνωρίζουν δίσκο με GP
Ως δίσκος Εκκίνησης μπορούν να χρησιμοποιήσουν δίσκο με GPT όλες οι 64bit εκδόσεις των Windows από τα Vista και έπειτα.
Τελικά τι να χρησιμοποιήσετε;
Αν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε τον δίσκο ως δίσκο συστήματος επιλέξτε MBR οι περισσότεροι έχουμε συστήματα που βασίζονται στο BIOS αφού τα συστήματα με UEFI δεν έχουν πολύ καιρό που άρχισαν να κυκλοφορούν. Αν ξέρετε ότι ο δίσκος αυτός θα χρησιμοποιηθεί για δίσκων δεδομένων τότε χρησιμοποιήστε το GPT για να εκμεταλευθείτε τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με το MBR. Αν ο δίσκος σας είναι πάνω από 2 TB καλά είναι να επιλέξτε GPT καθώς το MBR αρχίζει να έχει δυσκολίες στην διαχείριση δίσκων με μέγεθος πάνω από 2 TB.
Όποια και αν είναι η επιλογή σας τα επόμενα βήματα είναι ίδια. Πατώντας OK κλείνουμε αυτή την οθόνη. Βλέπουμε ότι τώρα υπάρχει στην διαχείριση δίσκων ο δίσκος 2 όπως τον ονομάζουν τα windows αλλά ακόμη δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν τα windows. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε 1 ή παραπάνω τόμους. Αυτό γίνεται κάνοντας δεξί κλικ πάνω στον δίσκο και επιλέγοντας Νέος απλός τόμος.
Μετά από αυτό ξεκινάει ο οδηγός δημιουργίας νέου απλού τόμου. Η πρώτη οθόνη του οδηγού μας καλωσορίζει και μας εξηγεί τι πρόκειται να γίνει.
Στο επόμενο βήμα μας επιτρέπει να ορίσουμε το μέγεθος του τόμου που θέλουμε να δημιουργήσουμε προτείνοντας μας όλο τον δίσκο. Το μέγεθος είναι σε Mb.
Αν φυσικά θέλουμε μπορούμε να ορίσουμε ο τόμος μας να έχει μικρότερο μέγεθος, αφήνοντας κενό χώρο για την δημιουργία και άλλου ή άλλων τόμων. Ο΄πως στην συγκεκριμένη περίπτωση που δημιουργούμε έναν τόμο που έχει μέγεθος 62.000 Mb ή περίπου 60 Gb.
Στο επόμενο βήμα μας ζητάτε να ορίσουμε σε ποιο γράμμα να αντιστοιχηθεί ο νέος τόμος, προτείνοντας μας το πρώτο ελεύθερο γράμμα. Φυσικά μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε από τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου είναι ελευθέρα, αν και για λόγους σύμβασης συνήθως αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το A ή το B καθώς αυτά παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για τους οδηγούς δισκέτας. Επίσης αν επιθυμούμε μπορούμε να συνδέσουμε τον δίσκο σε κάποιον φάκελο, αν και αυτό τείνει στην λογική περισσότερο στην λογική του Linux παρά στα windows.
Στο επόμενο βήμα μας ζητάει να ορίσουμε πως θα γίνει η διαμόρφωση του σκληρού δίσκου. Μπορούμε να ορίσουμε το σύστημα αρχείων που θα χρησιμοποιηθεί. Φυσικά προτείνετε το NTFS εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος για να χρησιμοποιήσετε FAT32. Σαν μέγεθος μονάδας εκχώρησης προτείνετε η προεπιλογή. Μπορείτε να ορίσετε επίσης μια ετικέτα για τον καινούργιο τόμο, όπως επίσης και αν θα γίνει Γρήγορη διαμόρφωση η κανονική. Η διαφορά αυτών των 2 είναι ότι η γρήγορη διαμόρφωση δεν ελέγχει την επιφάνεια του σκληρού δίσκου για προβληματικές περιοχές κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Στο τελευταίο βήμα του οδηγού μας παρουσιάζετε μια σύνοψη των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει.
Αφού πατήσουμε το κουμπί τέλους αρχίζει η διαμόρφωση του τόμου. Μπορούμε να δούμε την πρόοδο στο παράθυρο. Ανάλογα με το αν επιλέξαμε γρήγορη ή όχι διαμόρφωση και το μέγεθος του σκληρού η διαδικασία ιδιαίτερα για μεγάλους τόμους με κανονική διαμόρφωση μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες.
Μπορούμε να επαναλάβουμε την διαδικασία για το μέρος του δίσκου που δεν έχει εκχωρηθεί.
Μετά το τέλος της διαδικασίας τα windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους νέους τόμους που τώρα φαίνονται ως νέοι δίσκοι στο “Ο υπολογιστής μου”
Παρατήρηση: Στην ποιο πάνω φωτογραφία έχει γίνει εγκατάσταση προγραμμάτων στον f και μετακίνηση δεδομένων στον G για αυτό και φαίνεται να περιέχουν δεδομένα. Φυσικά μετά την διαδικασία οι “δίσκοι” αυτοί είναι κενοί.
Να είτε καλά που με βοθήσατε και έβαλα νέο δίσκο στον υπολογιστη μου.