Μια νέα εφαρμογή ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας από το άσπρο των ματιών του ασθενή. Η εφαρμογή είναι δημιούργημα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας
Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι από τις ποιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου. Το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας δεν ξεπερνά το 9%. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι αυτό το είδος του καρκίνου δεν εμφανίζει συμπτώματα παρά όταν η ασθένεια είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο η οποιαδήποτε θεραπεία έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας αφού συνήθως ήδη υπάρχουν πολυάριθμες μεταστάσεις.
Εφαρμογή ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας
Πως όμως η εφαρμογή ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας και πόσο αξιόπιστη είναι;
Οι ερευνητές βρήκαν έναν πολύ απλό, αποδοτικό και φθηνό τρόπο για την ανίχνευση του καρκίνου στο πάγκρεας. Δημιούργησαν την εφαρμογή BiliScreen η οποία κάνοντας χρήση την κάμερα του κινητού τηλεφώνου και χρησιμοποιώντας αλγορίθμους ψηφιακής όρασης, ανιχνεύει τα επίπεδα της χημικής ουσίας χολερυθρίνης στο άσπρο των ματιών του χρήστη.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας αυξάνει τα επίπεδα της χολυρεθρίνης και τελικά το άσπρο των ματιών γίνεται κίτρινο. Εκτός από τον καρκίνο στο πάγκρεας τα ίδια συμπτώματα παρατηρούνται και σε ασθενείς με ηπατίτιδα. Όταν αυτή η αλλαγή στο χρώμα των ματιών γίνεται εμφανής τότε η ασθένεια είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Η εφαρμογή έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολύ μικρές ποσότητες της χολυρεθρίνης και έτσι μπορεί να προειδοποιεί τον χρήστη αν η ποσότητα που ανιχνεύτηκε υποδεικνύει πιθανή ασθένεια.
Αυτό είναι ποιο εύκολο και ποιο φθηνό από το τεστ αίματος που απαιτείτε για να ανιχνευτεί η ποσότητα της χολερυθρίνης στο αίμα. Μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον χρήστη στο σπίτι του πριν υπάρξει κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας.
Εξοπλισμός
Η εφαρμογή έχει ποιο πιστά αποτελέσματα, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ειδικό κουτί που μπλοκάρει το φως περιβάλλοντος ή με χάρτινα γυαλιά με χρωματιστά τετράγωνα πάνω στα οποία έχει βαθμονομηθεί η εφαρμογή. Ο λόγος που αυτός ο εξοπλισμός είναι απαραίτητος είναι για να μην αλλοιώνει το αποτέλεσμα το φως περιβάλλοντος.
Όταν χρησιμοποιήθηκε το κουτί η εφαρμογή έδωσε 90% ακρίβεια στην ανίχνευση της.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Τα αποτελέσματα της ερευνάς και της εφαρμογής θα παρουσιαστούν τον επόμενο μήνα στο Ubicomp 2017
Πηγή: https://www.engadget.com/2017/08/28/app-detects-pancreatic-cancer-whites-of-eye/