Αν για κάποιο λόγο ή από αμέλεια είτε επειδή έχετε συγκεκριμένους λόγους χρησιμοποιείτε κάποια παλιά έκδοση του skype, σύντομα θα αναγκαστείτε να κάνετε αναβάθμιση αφού η Microsoft σύντομα, θα μπλοκάρει παλιότερες εκδόσεις του skype.
Αναγκασμός αναβάθμισης στους χρήστες από την Microsoft
Φαίνεται ότι η Microsoft, θέλει οι χρήστες του skype να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις του skype αποκομίζοντας έτσι την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Αν και είναι θεμιτό για μια εταιρία να θέλει οι χρήστες κάποιας υπηρεσίας να χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση του προγράμματος που έχει δημιουργήσει, παρόλα αυτά δεν είναι σύνηθες να προβαίνουν σε τόσο δραστικά μέτρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της Microsoft οι χρήστες με την έκδοση 7.16 ή παλιότερη στα windows και 7.18 ή παλιότερη σε Mac δεν θα μπορούν να κάνουν σύνδεση στον λογαριασμό τους στο skype, από της 1 Μαρτίου και έπειτα
Σε περίπτωση που είστε ένας από αυτούς τους χρήστες το μόνο που έχετε να κάνετε σύμφωνα με άρθρο που ανέβηκε από την Microsoft είναι να αναβαθμίσετε στην τελευταία έκδοση του skype και θα αποκτήσετε πρόσβαση ξανά.
Βέβαια οι εκδόσεις αυτές κυκλοφόρησαν τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε δεν μπορεί να τις πει κάποιος και πολύ παλιές.
Η προηγούμενη φορά που είχε συμβεί αυτό και οι θεωρίες συνωμοσίας
Να θυμίσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που το skype έχει προβεί σε αυτή την κίνηση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και περίπου πριν 3 χρόνια που το skype μπλόκαρε τις εκδόσεις 6.13 ή παλιότερες για windows και 6.14 ή παλιότερες για Mac.
Εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει η φήμη από μια μερίδα χρηστών του skype, ότι ο λόγος που γίνεται ο αναγκασμός της αναβάθμισης προς τους χρήστες, είναι ότι έπειτα από απαίτηση της NSA (Αμερικάνικης υπηρεσίας ασφαλείας) είχε ενσωματωθεί κώδικας στις καινούργιες εκδόσεις του skype, που τις επέτρεπε την πρόσβαση στις συζητήσεις των χρηστών.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το skype κρυπτογραφεί όλη την κίνηση (μηνύματα, κλήσεις, βιντεοκλήσεις κτλ)από άκρη σε άκρη και έτσι κανείς τρίτος δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, εκτός φυσικά αν υπάρχει ειδικός κώδικας που το επιτρέπει και πολύ συχνά αναφέρεται σαν πίσω πόρτα ή backdoor.
Πάντως οι θεωρίες ayt;ew ποτέ δεν είχαν αποδειχθεί.
Γιατί θα πρέπει να κρατάτε πάντοτε τις εφαρμογές σας ενημερωμένες
Σε γενικές γραμμές ο χρήστης θα πρέπει πάντοτε να κρατάει τις εφαρμογές του ενημερωμένες, εκτός αν έχει κάποιον πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό λόγο για να μην το κάνει.
Οι κατασκευαστές λογισμικού στις καινούργιες εκδόσεις εκτός από καινούργιες λειτουργίες ενσωματώνουν και βελτιώσεις στην ασφάλεια της εφαρμογής, έτσι διατηρώντας παλιές εκδόσεις στο σύστημά σας, αυξάνετε την έκθεση κινδύνου να πέσετε θύμα κάποιου ιού ή ακόμη και μη εγκεκριμένης πρόσβασης.
Πριν 4 χρόνια μια ερευνά ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για την έκταση αυτού του κινδύνου. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας το 80% των επιτυχημένων περιπτώσεων επιθέσεων μη εγκεκριμένης πρόσβασης (hacking) σε επιχειρηματικά δίκτυα παγκοσμίως πραγματοποιήθηκαν με την εκμετάλλευση κάποιας γνωστής αδυναμίας στα προγράμματα που χρησιμοποιούσαν οι εταιρίες, έστω και αν είχε βγει ήδη ενημερωμένη έκδοση που διόρθωνε το πρόβλημα.
Και αν αυτή η κατάσταση επικρατεί σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα που θεωρητικά τα πράγματα είναι ποιο αυστηρά σε σχέση με την ασφάλεια μπορεί να φαντασθεί κανείς τι γίνεται με τους οικιακούς χρήστες.