Ερευνητές της NASA προχώρησαν σε μια πού σημαντική επιτυχία, καταφέρνοντας να κατασκευάσουν τσιπ υπολογιστή, που μπορεί να αντέξει για εβδομάδες την θερμοκρασία τηw επιφάνειας της Αφροδίτης.
Το chip της NASA
Επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Glenn της NASA κατάφεραν να κατασκευάσουν chip υπολογιστή που να αντέχει για βδομάδες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της Αφροδίτης πάνω από 470 C και σε πίεση 90 φορές παραπάνω από αυτή της Γης, χωρίς να χρησιμοποιεί, οποιουδήποτε μηχανισμό προστασίας ή συστήματος ψύξης.
Ως μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι τα μέχρι τώρα κατασκευασμένα chip υπολογιστών αντέχουν σε θερμοκρασία το ανώτερο μέχρι 200 C, ενώ τα chip που χρησιμοποιούμε στους προσωπικούς μας υπολογιστές αντέχουν σε πολύ μικρότερες θερμοκρασίες. Π.χ. ο i7-7700 ένας από τους τελευταίους επεξεργαστές της intel που απευθύνεται σε high end συστήματα φτάνει μέχρι τους 100 C, όπου και δίνει εντολή στον υπολογιστή να κλείσει, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του από την καταστροφή.
Η τεχνολογία πίσω από την κατασκευή του chip
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να κατασκευάσουν αυτό το chip χρησιμοποιώντας ένα νέου είδους κεραμικού ημιαγωγού ο οποίος μπορεί να αντέξει υψηλές τάσεις και θερμοκρασίες, ενώ επιπρόσθετα εξασφαλίζει ότι τα μικροσκοπικά καλώδια που συνδέουν τα τρανζίστορ καθώς και οποιοδήποτε άλλο δομικό υλικό που απαρτίζουν το chip μπορούν να αντέξουν επίσης τις ακραίες συνθήκες.
Η επίδειξη λειτουργίας
Οι επιστήμονες έκαναν επίδειξη των δυνατοτήτων του chip, δείχνοντας ότι μπορούσε να λειτουργήσει σε συχνότητα 1,26 Mhz για 521 συνεχόμενες ώρες (21 μέρες και 17 ώρες), όταν τοποθετήθηκε σε μια ειδική συσκευή που ονομάζεται Geer και προσομοιώνει τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της Αφροδίτης
Φωτογραφίες από το μηχάνημα Geer
To chip πριν και μετά την υποβολή στο τεστ της Αφροδίτης
Γιατί είναι σημαντική αυτή η τεχνολογία;
Εδώ και πολλά χρόνια ο άνθρωπος ονειρεύεται την αποίκιση πλανητών του ηλιακού συστήματος. Αρχικά το ενδιαφέρον μας στράφηκε προς την Αφροδίτη. Οι λόγοι προφανής είναι κοντά στην Γη μοιάζει σε μέγεθος με αυτή και φαινόταν ο ιδανικός πλανήτης. Μάλιστα την ονόμασαν η δίδυμη αδελφή της Γης.
Όλα αυτά πριν οι επιστήμονες ανακαλύψουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της Αφροδίτης την καθιστούν εντελώς ακατάλληλη για την επιβίωση του ανθρώπου, με τις ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης που επικρατούν, ενώ η ατμοσφαίρα της κάθε άλλο παρά φιλική προς τον άνθρωπο είναι.
Τα ποιο πάνω γεγονότα έκαναν τους επιστήμονες να αναφέρονται στην Αφροδίτη, ως την διαβολική δίδυμη αδελφή της Γης
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με μια αναπαράσταση πως θα ήταν κάποιος άνθρωπος να βρισκόταν στην επιφάνεια της Αφροδίτης, ακόμα και αν υπήρχε ειδική στολή που ήταν ικανή να τον προστατεύσει από τις ακραίες συνθήκες
Μοιραία οι προσπάθειες για μια ενδεχόμενη εποίκιση κάποιου πλανήτη μεταφέρθηκε στον Άρη, του οποίου οι συνθήκες αν και κάθε άλλο από το να χαρακτηρίζονται φιλικές δεν είναι, παρόλα αυτά υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή, ενώ και οι συνθήκες που επικρατούν, δεν είναι απαγορευτικές μέσα στα πλαίσια της υπάρχουσας τεχνολογίας και αυτής που αναμένετε να αποκτήσουμε στο προσεχές μέλλον.
Μάλιστα φέτος κυκλοφόρησε από το National Geographic μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά με το όνομα Mars όπου περιγράφει τις προσπάθειες που γίνονται αυτή την στιγμή στην Γη για την προετοιμασία της αποστολής των πρώτων ανθρώπων στον Άρη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει μια προσημείωση με τα προβλήματα που πιθανόν θα αντιμετωπίσουν οι πρώτοι άνθρωποι εκεί και την προσπάθειά τους για να ιδρύσουν την πρώτη αποικία.
Γιατί εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε ακόμη για την Αφροδίτη;
Θα ρωτούσε κανείς αφού ο Άρης συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε για την Αφροδίτη;
Ο Άρης έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα, είναι πολύ μακριά από την Γη. Το ταξίδι από την Γη στον Άρη διαρκεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο σύμφωνα με την NASA..
Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια της πρώτης αποικίας στον Άρη, αφού σε περίπτωση κάποιας έκτακτης κατάστασης η βοήθεια από την Γη θα έφτανε το λιγότερο σε 7-8 μήνες. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι από την αρχή η πρώτη αποικία στον Άρη θα πρέπει να είναι απολύτως αυτόνομη, εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν φαντάζει.
Αλλά η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στους ταξιδιώτες, αφού η παραπεταμένη διάρκεια παραμονής στο διάστημα επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου.
Η Αφροδίτη από την άλλη μεριά είναι πολύ ποιο κοντά αλλά οι συνθήκες της είναι εντελώς ακατάλληλες. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες θα ήθελαν να έχουν περισσότερα δεδομένα.
Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες δεν θα έλεγε κανείς ότι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού το μέγιστο που κατάφερε να αντέξει κάποιο όχημα στην Αφροδίτη ήταν 127 ώρες, παρόλο που είχε ισχυρή θωράκιση και σύστημα ψύξης.
Τώρα με αυτό το νέο τσιπ και με τις πιθανές μελλοντικές του βελτιώσεις οι επιστήμονες ίσως έχουν μια ευκαιρία να βρουν αυτό που αναζητούν.
Μάλιστα η επόμενη αποστολή στην Αφροδίτη σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί από κοινού από την Ρώσικη υπηρεσία διαστήματος σε συνεργασία με την NASA το 2025 ή 2026.