Σας έχει τύχει ποτέ να θέλετε να κοινοποιήσετε κάτι στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά να μην θέλετε να γίνει γνωστό σε όλους τους φίλους σας;
Το Facebook μας κάνει εύκολη την ζωή γα τέτοιες περιπτώσεις δίνοντας μας την δυνατότητα να κάνουμε λίστες με φίλους.
Ανθρώπινη συμπεριφορά στον φυσικό κόσμο
Τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, προσπαθούν να μιμηθούν ότι συμβαίνει και στα αντίστοιχα πραγματικά.
Ένα πράγμα που πάρα πολλοί από εμάς το έχουμε κάνει πάμπολλες φορές στην ζωή μας, είναι ότι κάποιες σκέψεις, συναισθήματα, νέα επιλέγουμε να τα μοιραστούμε με συγκεκριμένα άτομα, αφήνοντας από για διάφορους λόγους άλλα άτομα αν και τα θεωρούμε φίλου μας.
Μάλιστα πολλές φορές συνειδητά ή όχι, ταξινομούμε τους φίλους μας και τους γνωστούς μας σε διάφορες ομάδες, π.χ. Οικογένεια, Κοντινοί συγγενείς, Συγγενείς, Κολλητοί, Φίλοι, γνωστοί, επαγγελματικές επαφές κτλ
Φυσικά οι παραλλαγές ταξινόμησης των ανθρώπων που έχουμε γύρω μας καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνονται είναι πραγματικά άπειρες. Οι ποιο πάνω αναφερόμενες είναι ίσως οι ποιο συνηθισμένες ομάδες ομαδοποίησης που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι.
Ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα
Ότι συμβαίνει στον φυσικό κόσμο ισχύει και ακόμη περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Οι λόγοι που θα θέλαμε να μοιραστούμε μια ανάρτηση με ένα υποσύνολο των φίλων μας σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο θα μπορούσαν να είναι πολλοί.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς:
- Κάποιες από τις αναρτήσεις μας μπορεί να είναι κατάλληλες για όλους. Είμαι σίγουρος π.χ, ότι δεν θα θέλατε να μοιραστείτε ένα πονηρό ανέκδοτο ή μια είδηση που αφορούν ενήλικες με το μικρό σας ανιψάκι ή ακόμη με τους γονείς σας, παππούδες σας κτλ αν υποθέσουμε ότι αυτά τα άτομα είναι φίλοι σας στο ψηφιακό κοινωνικό δίκτυο
- Μπορεί να έχετε φίλους από άλλες χώρες, οπότε για αυτούς αναρτήσεις στα Ελληνικά να τους είναι παντελώς αδιάφορες αφού δεν θα μπορούσαν να τις καταλάβουν καν
- Μπορεί κάποιες αναρτήσεις να απευθύνονται αποκλειστικά σε εμπορικούς συνεργάτες ή αντίθετα να θέλετε να αποκλείσετε εμπορικούς συνεργάτες από αναρτήσεις σας με ποιο ανάλαφρο περιεχόμενο
- Μπορούμε να έχουμε ως φίλους μας ανταγωνιστές για να παρακολουθούμε τι ανακοινώνουν αυτοί στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά εμείς να τους αποκλείουμε από αντίστοιχες δικές αναρτήσεις που αφορούν τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες
Και η λίστα φυσικά μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον.
Η λύση του Facebook
Το facebook προκειμένου να μας κάνει εύκολη την ζωή όταν θέλουμε να διαλέξουμε το κοινό στο οποίο απευθύνεται μια δημοσίευση μας, μας επιτρέπει να την μοιραστούμε με κάποια ή κάποιες λίστες όπως ονομάζει τις ομάδες φίλων μας.
Οι λίστες φίλων μας είναι υποσύνολα των φίλων μας που δημιουργούμε και τους δίνουμε κάποιο όνομα.
Κάποιος από τους φίλους μας μπορεί να ανήκει και σε παραπάνω από μια λίστα.
Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει το χαρακτηριστικό ομάδες φίλων έστω και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Το facebook έχει δημιουργήσει για εμάς κάποιες ομάδες και εισάγει τους φίλους μας αυτόματα σε κάποιες από αυτές αν πληρούν κάποια κριτήρια. Π.χ. αν δηλώσουμε ότι κάποιος φίλος μας είναι συγγενείς το facebook αυτόματα τον προσθέτει στην ομάδα οικογένεια. Άλλες αυτόματες λίστες που δημιουργεί το facebook είναι φίλοι που μένουν στην ίδια πόλη με εμάς, που πήγαν στο ίδιο σχολείο με εμάς, που δουλεύουν στην ίδια επιχείρηση με εμάς κτλ.
Μπορούμε όμως να προσθέσουμε και εμείς τις δικές μας λίστες εκτός από αυτές που έχει δημιουργήσει το facebook αυτόματα.
Πως δημιουργούμε λίστες φίλων στο Facebook;
Η δημιουργία καινούργιας λίστας φίλων στο Facebook είναι μια πανεύκολη διαδικασία. Πάτε στην πλαϊνή αριστερή στήλη και στήλη και επιλέξτε λίστες φίλων
Θα μεταφερθούμε σε μια σελίδα όπου υπάρχουν οι αυτόματες λίστες φίλων που έχουν δημιουργηθεί από το facebook για εμάς με βάση και με τις πληροφορίες που έχουμε συμπληρώσει στο προφίλ μας.
Πατήστε το κουμπί δημιουργία λίστας.
Θα ανοίξει ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να ονομάσουμε την καινούργια λίστα, αλλά και να πληκτρολογήσουμε το ονόματα των φίλων μας που επιθυμούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτήν. Με το που αρχίζουμε να πληκτρολογούμε το facebook μας προτείνει ονόματα φίλων που ταιριάζουν στην πληκτρολόγηση. Κάνοντας κλικ σε κάποιον από τους φίλους μας που μας προτείνει θα προστεθεί Αν δεν θυμόμαστε το όνομα κάποιου φίλου μας, μην ανησυχείτε αφού θα μπορέσουμε να προσθέσουμε τους επιθυμητούς φίλους μας στην λίστα πολύ ποιο εύκολα αργότερα.

Τα ονόματα των φίλων που προτείνει το facebook, έχουν αποκρυφτεί με ψηφιακή επεξεργασία για προστασία προσωπικών δεδομένων τρίτων.
Η χρησιμότητα της λίστας φίλων στο Facebook
Μια λίστα φίλων στο facebook έχει διττή χρησιμότητα.
- Μας επιτρέπει να δούμε αναρτήσεις μόνο από άτομα που ανήκουν σε αυτή την λίστα
- Μας επιτρέπει να μοιραστούμε μια ανάρτηση μόνο με τα άτομα αυτής της λίστας
Διαχείριση της λίστας φίλων στο Facebook
Για να διαχειριστούμε την κάποια λίστα φίλων μας στο Facebook, αρκεί να επιλέξουμε από την αριστερή πλευρική στήλη στην κεντρική σελίδα στο facebook Λίστες φίλων και να κάνουμε κλικ στην αντίστοιχη λίστα.
Θα ανοίξει μια σελίδα όπου εκεί θα βλέπουμε τις αναρτήσεις μόνο από τους φίλους μας που ανήκουν σε αυτή την λίστα και υπάρχει και ένα πλαίσιο που μπορούμε να δημοσιεύσουμε κάτι το οποίο θα είναι ορατό μόνο με τους φίλους μας που ανήκουν σε αυτήν.
Σημείωση: Αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορούμε να κάνουμε δημοσίευση προς την λίστα των φίλων μας
Στο πάνω μέρος της σελίδας υπάρχει ένα κουμπί που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε την λίστα
Πατώντας το κουμπάκι διαχείριση λίστας παρουσιάζονται τρεις επιλογές:
- Μετονομασία λίστας
- Επεξεργασία λίστας
- Διαγραφή λίστας
Επιλέγοντας Επεξεργασία λίστας μπορούμε να δούμε τα μέλη της συγκεκριμένης λίστας, να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε μέλη
Κάνοντας κλικ σε κάποια από τα μέλη της λίστας μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποιο από αυτά, θα φύγει και το χαρακτηριστικό σύμβολο τσεκαρίσματος (ν) από το όνομα του μέλους της λίστας
Αν πατήσουμε το κουμπί Σε αυτή την λίστα τότε εμφανίζονται οι επιλογές:
- Φίλοι
- Σελίδες
- Ακολουθείτε
- Σε αυτή την λίστα
Επιλέγοντας Φίλοι, φορτώνει ένα παράθυρο με όλους τους φίλους μας και από εκεί μπορούμε κάνοντας κλικ σε κάποιον φίλο μας να τον προσθέσουμε στην λίστα ή φυσικά να τον αφαιρέσουμε αν είναι ήδη μέλος αυτής.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με τις σελίδες που δηλώσαμε ότι μας αρέσουν και με άτομα που ακολουθούμε επιλέγοντας αντίστοιχα σελίδες και ακολουθείτε.
Πως μπορούμε αλλιώς να προσθέσουμε κάποιον φίλο μας στην λίστα;
Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσουμε κάποιον φίλο μας στην λίστα είναι αν πάμε στο προφίλ μας και έπειτα στην λίστα φίλων μας.
Δίπλα από κάθε φίλο μας υπάρχει ένα κουμπί που λέει φίλοι, αν πάμε το ποντίκι επάνω του βγαίνει μια λίστα με επιλογές μια από αυτές είναι προσθήκη σε άλλη λίστα. Επιλέγοντας αυτή την επιλογή θα φανούν μεταξύ άλλων οι λίστες που έχουμε δημιουργήσει επιτρέποντας μας να τον προσθέσουμε στην λίστα που επιθυμούμε.

Αν θέλουμε εκτός από το να προσθέσουμε τον φίλο μας σε μια από τις ήδη υπάρχουσες λίστες μπορούμε να δημιουργήσουμε και μια καινούργια
Πως κοινοποιούμε κάτι μόνο σε άτομα που ανήκουν σε μια λίστα;
Έναν τρόπο είδαμε ήδη. αρκεί να πάμε στην συγκεκριμένη λίστα και οτιδήποτε γράφουμε εκεί κοινοποιήτε μόνο προς τα μέλη της λίστας.
Αλλά δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε στην σελίδα της λίστας, αν το μόνο που θέλουμε είναι να κοινοποιήσουμε κάτι μόνο προς τους φίλους μας που είναι μέλη της λίστας. Αντί αυτού αρχίστε να γράφετε το μήνυμά σας, όπως συνήθως κάνετε, αλλά πριν πατήστε το κουμπί δημοσίευση πατήστε το κουμπί επιλογής κοινού, συνήθως θα λέει δημόσια ή φίλοι. Πατήστε περισσότερες επιλογές και θα εμφανισθεί η λίστα ή οι λίστες που έχετε φτιάξει. Επιλέξτε ως κοινό δημοσίευσης την λίστα που επιθυμητέ και έπειτα πατήστε το κουμπί δημοσίευσης.
Συμβουλή
Όταν επιλέγετε να κοινοποιήσετε κάτι σε περιορισμένο κοινό, όπως π.χ. σε μια λίστα φίλων, τίποτα δεν εμποδίζει κάποιο μέλος από αυτή την λίστα να το αναδημοσιευσεί σε ευρύτερο κοινό.
Είναι κάτι που θα πρέπει να το έχετε υπόψιν σας.
Πολύ χρήσιμες όλες αυτές οι πληροφορίες και μπράβο σας!!!
Όσο αφορά όμως συγκεκριμένα το διαχειριστικό κομμάτι των λιστών, όλα είναι κατανοητά όταν τα δουλεύουμε από Facebook μέσω κάποιου browser σε λειτουργικό Windows.
Προσπάθησα να κάνω κάτι αντίστοιχο από το επίσημο Facebook application του λειτουργικού συστήματος Android και δεν είδα κάπου να μου εμφανίζει την “αρχική” επιλογή “Λίστες φίλων” αλλά ούτε κάποια άλλη παρεμφερή της επιλογή που να με οδηγεί στη διαχείριση (δημιουργία, διαμόρφωση μελών κ.λπ.) των λιστών μου. Μπορώ βέβαια κι εκεί να να επιλέξω από τις έτοιμες λίστες μου κατά την προσπάθεια νέων μου κοινοποιήσεων αλλά δε βλέπω να μπορώ να διαμορφώσω λίστες.
Γνωρίζετε κάποια λύση σχετικά;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μέσω της εφαρμογής του Facebook πράγματι δεν έχει δυνατότητα ο χρήστης να προσθέτει λίστες.
Αν πρέπει να το κάνετε αυτό από την κινητή σας συσκευή η μόνη λύση προς το παρών είναι να χρησιμοποιήσετε το browser σας της κινητή σας συσκευής και να επισκεφτείτε την σελίδα του facebook όπως επισκέπτεστε οποιαδήποτε άλλη σελίδα.
Στον browser σας στην κινητή σας συσκευή επιλέξτε το πλαίσιο desktop μέσα από τις ρυθμίσεις, ώστε να ζητήσει την έκδοση για σταθερό υπολογιστή και από την διεύθυνση της σελίδας που θα είναι του στυλ m.facebook.com/ διαγράψτε το m. και πατήστε το αντίστοιχο του enter στο πληκτρολόγιό της συσκευής σας.
Τότε θα έχετε ακριβώς την έκδοση του facebook που βλέπετε και στον υπολογιστή σας.
Αν και λόγω της μικρής οθόνης δεν ξέρω πόσο βολικό θα είναι να δημιουργήσετε λίστες κτλ