Σύντομα ο κάθε χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί προσωποποιημένα φίλτρα γυμνού και βίας στο Facebook.
Το Facebook και η απαγόρευση ακατάλληλου υλικού
Το Facebook όπως τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα στην προσπάθειά του να γίνει ένας ασφαλής τόπος για τους χρήστες του έχει αυστηρή πολιτική εναντίον του διαμοιρασμού ακατάλληλου περιεχομένου. Στο ακατάλληλο περιεχόμενο που δεν επιτρέπεται οι χρήστες του να διαμοιράσουν μέσα από το κοινωνικό δίκτυο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Γυμνό, πορνογραφικό υλικό, σκηνές βίας, ρατσιστικός λόγος κ.τ.λ.
Στην περίπτωση που το Facebook αναγνωρίσει περιεχόμενο που εμπίπτει στις ποιο πάνω κατηγορίες προχωράει στην αφαίρεση του σύμφωνα με τους όρους χρήσης. Σε γενικές γραμμές το Facebook χρησιμοποιεί τις ίδιες ρυθμίσεις σχετικά με το ακατάλληλο περιεχόμενο σε όλους τους χρήστες του. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που πρέπει να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους κάποιας χώρας.
Τα προβλήματα που έχουν παρουσιασθεί από την μέχρι τώρα εφαρμογή της πολιτικής σχετικά με το ακατάλληλο περιεχόμενο από το Facebook
Σε αρκετές περιπτώσεις το γνωστό κοινωνικό δίκτυο δέχθηκε έντονες επικρίσεις για περιπτώσεις που αφαιρέθηκε ως γυμνό η απεικόνιση γνωστών ιστορικών έργων τέχνης που απεικόνιζαν γυμνό. Άλλη περίπτωση που το Facebook δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις ήταν όταν αφαίρεσε βίντεο και φωτογραφίες χρηστών που απεικόνιζαν σκηνές παράνομης και υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές αρχές.
Σε όλες τις ποιο πάνω περιπτώσεις το γνωστό κοινωνικό δίκτυο μετά τις αντιδράσεις των χρηστών του, αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη και να επαναφέρει το σχετικό περιεχόμενο. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά τα λάθη έγιναν από αυτοματοποιημένα φίλτρα που χρησιμοποιεί το facebook.
Προσωποποιημένα φίλτρα γυμνού και βίας στο Facebook
Για τους ποιο πάνω λόγους αποφασίστηκε οι χρήστες να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν προσωποποιημένα φίλτρα γυμνού και βίας στο Facebook. Έτσι ο κάθε χρήστης θα μπορεί να ορίσει τη θεωρεί ως υπερβολικό γυμνό ή ενοχλητική σκηνή βίας. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσει την προσωποποιημένη ρύθμιση, τότε θα εφαρμοσθεί για τον λογαριασμό του τα προεπιλεγμένα φίλτρα. Ενδιαφέρον είναι ότι πλέον τα προεπιλεγμένα φίλτρα θα καθορίζονται από αυτό που έχουν επιλέξει οι περισσότεροι χρήστες σε μια δοσμένη γεωγραφική περιοχή.
Την ανακοίνωση για την μελλοντική λειτουργία που σχεδιάζει να προσφέρει σύντομα το Facebook, ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο Mark Zuckerberg.
O Zuckerberg την καινούργια επιλογή γράφοντας:
Η ιδέα είναι να δώσουμε σε όλους στην κοινότητα επιλογές για να θέσει ο καθένας την δικιά του πολιτική σχετικά με την πολιτική περιεχόμενου. Ποιο είναι το όριο σου σχετικά με το γυμνό; Την βία; Άλλου είδους γραφικού περιεχομένου; Την βλασφημία; Ότι αποφασίσεις θα είναι οι δικές σου προσωπικές ρυθμίσεις. Περιοδικά θα σου κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις για να αυξήσουμε την συμμετοχή και να μην χρειαστεί να ψάξεις για να βρεις τις σχετικές ρυθμίσεις. Αυτοί που δεν θα πάρουν κάποια απόφαση, θα χρησιμοποιηθεί ως προεπιλογή ότι έχουν αποφασίσει οι περισσότεροι στην περιοχή του, σαν δημοψήφισμα. Φυσικά οποιαδήποτε στιγμή θα μπορείς να αλλάξεις τις προσωπικές ρυθμίσεις σου.
Με την χρήση ποιο εκτεταμένων κριτηρίων κάποιο περιεχόμενο θα κατεβαίνει από το Facebook, μόνο αν το περιεχόμενο ξεπερνάει την ποιο χαλαρή ρύθμιση σχετικά με το ακατάλληλο περιεχόμενο.
Πιθανά προβλήματα από την χρήση της καινούργιας πολιτικής από το Facebook
Αν και φυσικά είναι πάντοτε θετικό να δύνωνται επιλογές στους χρήστες κάποιας υπηρεσίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση πιθανών να ανακύψουν κάποια ζητήματα από την εφαρμογή της καινούργιας πολιτικής.
Το σημαντικότερο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τους ανήλικους χρήστες της υπηρεσίας.
Θα εφαρμόζονται αυτόματα οι ποιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας;
Θα μπορούν οι γονείς τους να επιλέξουν αυτοί το επίπεδο των ρυθμίσεων για τους ανήλικους;
Πως θα εξασφαλίσει το Facebook, ότι κάποιος ανήλικος δεν θα κάνει ψεύτικο λογαριασμό ως ενήλικας, ώστε να έχει πλήρη πρόσβαση στην ρύθμιση σχετικά με το ακατάλληλο περιεχόμενο;