Το να πάρει κάποιος screenshoot είναι πολλή εύκολο, αφού την χρήση του πλήκτρου PtrScr (Print Screen) την μαθαίνει κανείς στο πρώτο μάθημα που κάνει για την χρήση υπολογιστών. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να πάρουμε screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από το ορατό μέρος της οθόνης μας;
screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα
Προκειμένου για να πάρουμε screenshoot από ολόκληρη την ιστοσελίδα υπάρχουν 2 τρόποι.
Ο “χειροκίνητος τρόπος”
Ο πρώτος είναι χωρίς την χρήση κάποιου πρόσθετου.
- Πατάμε το κουμπί του PrtScr στο πληκτρολόγιό ή alt μαζί με το PtrScr για να πάρουμε svreenshoot από το ενεργό παράθυρο μόνο..
- Ανοίγουμε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας και δημιουργούμε καινούργιο αρχείο.
- Επικολλούμε την φωτογραφία που υπάρχει στην μνήμη στο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας.
- Αν έτσι δεν έχουμε ολόκληρη την ιστοσελίδα επιστρέφουμε στον browser μας και μετακινούμαστε ποιο κάτω ώστε η οθόνη μας να “βλέπει” το επόμενο κομμάτι της ιστοσελίδας.
- Επαναλαμβάνουμε τις ενέργειες 1-3 για αυτό το κομμάτι της ιστοσελίδας.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία όσε φορές χρειάζεται.
- Τέλος με την βοήθεια των εργαλείων του προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφίας ενώνουμε τα διάφορα κομμάτια και σώζουμε το screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα σε ένα αρχείο φωτογραφίας.
Είναι προφανές ότι η ποιο πάνω μέθοδος είναι και χρονοβόρα και πολύπλοκη και απαιτεί γνώσεις χειρισμού προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφίας.
Με την χρήση προσθέτου στον browser μας
Για αυτό τον λόγο έχουν κυκλοφορήσει πρόσθετα για τους browser μας που μας σώζουν πάρα πολύ χρόνο και είναι εξαιρετικά εύκολα στον χειρισμό.
Μάλιστα ο firefox στις τελευταίες εκδόσεις έχει ενσωματώσει ένα αντίστοιχο εργαλείο μέσα στον ίδιο τον browser.
Screenshoot από ολόκληρη την ιστοσελίδα μέσω του ενσωματωμένου εργαλείου του firefox
Για να αποκτήσετε πρόσβαση θα πρέπει να πατήσετε στις τρεις τελείες, δίπλα από την γραμμή διεύθυνσης και να επιλέξετε την σχετική επιλογή.
Αφού επιλέξετε το λήψη στιγμιότυπου θα εμφανισθεί η επόμενη οθόνη.
Οι επιλογές που έχουμε είναι να γίνει screenshoot από ολόκληρη την ιστοσελίδα, ή σε στο ορατό μέρος της. Αν κινήσουμε το ποντίκι πάνω στην ιστοσελίδα τότε ο firefox μας μαρκάρει κάποια περιοχή. Να επισημάνουμε εδώ ότι ανιχνεύει αυτόματα τα block της ιστοσελίδας. Αν κάνουμε κλικ στην περιοχή που μας προτρέπει, τότε εμφανίζονται χειριστήρια που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε την περιοχή που θα πάρουμε screenshoot.
Αν πατήσουμε στο βελάκι τότε κατεβάζουμε την περιοχή που επιλέξαμε σαν φωτογραφία στον υπολογιστή μας. Αν επιλέξουμε αποθήκευση, η φωτογραφία θα ανεβεί στο cloud και θα είναι διαθέσιμη εκεί για 14 μέρες.
Screenshoot από ολόκληρη την ιστοσελίδα μέσω προσθέτου στον browser μας.
Αν και το ενσωματωμένο εργαλείο του firefox είναι αρκετά βολικό για να πάρουμε γρήγορα screenshoot από ολόκληρη την ιστοσελίδα ή μέρος της, έχει το μειονέκτημα ότι υπάρχει μόνο στον firefox. Επίσης υπάρχουν πρόσθετα που μας δίνουν επιπλέον λειτουργικότητα, όπως το να κάνουμε μια βασική επεξεργασία στο screenshoot μας, π.χ. να θολώσουμε κάποιο μέρος, αν π.χ. δεν θέλουμε να φαίνεται κάποιο κείμενο από την σελίδα. Να γράψουμε σχόλια, να ζωγραφίσουμε βασικά σχήματα κτλ. Και όλα αυτά μέσα από τον browser μας.
Awesome screeeshot
Αν και υπάρχουν δεκάδες πρόσθετα που έχουν παρόμοια λειτουργικότητα, εμείς ξεχωρίσαμε το Awesome screenshoot. Ο λόγος είναι ότι εκτός από τις δυνατότητες του για την λήψη screenshoot, προσφέρει στην δωρεάν έκδοση του, δυνατότητες όπως θόλωμα μέρους της φωτογραφίας που λαμβάνει ως screenshoot, να γράψουμε κάποια σχόλια και να κάνουμε κάποια σχήματα. Ενώ υπάρχει και η premium εκδοσή του, που είναι επί πληρωμή και μας δίνει εξτρά δυνατότητες.
Συμβατότητα με browsers
Αυτή την στιγμή το awesome screenshoot μπορεί να εγκατασταθεί ως πρόσθετο σε σε chrome και firefox.
Η διαδικασία εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση του awesome screenshoot δεν διαφέρει από την τυπική εγκατάσταση πρόσθετου στον chrome και στον firefox αντίστοιχα. Για να το εγκαταστήσετε πάτε στο αντίστοιχο addon store του browser σας και ψάξτε με τον όρο awesome screenshoot και ακολουθήστε τις οδηγίες.
Ή εγκαταστήστε το απευθείας από τους παρακάτω δεσμούς.
Πως παίρνουμε screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα με το awesome screenshoot;
Αφού εγκαταστήσετε το πρόσθετο είτε στον Chrome, είτε στον firefox μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση από το αντίστοιχο εικονίδιο που προστίθεται στον browser σας δίπλα από την γραμμή διευθύνσεων.
Όπως φαίνεται και από το ποιο πάνω screenshoot το πρόσθετο έχει στον chrome μια εξτρά δυνατότητα, να πάρει και βίντεο με ότι δείχνει ο chrome. Αυτό θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρον δυνατότητα, αλλά δυστυχώς το χρονικό διάστημα εγγραφής για την δωρεάν έκδοση περιορίζεται στα 3 δευτερόλεπτα.
Οι δυνατότητες του awesome screenshoot
Όπως φαίνεται και από την ποιο πάνω φωτογραφία οι δυνατότητες του awesome screenshoot είναι:
- Να πάρει screenshoot την ορατή περιοχή
- Να πάρει screenshoot την ορατή περιοχή με χρονοκαθυστέρηση
- Να πάρει screenshoot την επιλεγμένη περιοχή
- Να πάρει screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα
- Να φορτώσει κάποια εικόνα από τον υπολογιστή μας, έτσι ώστε να προσθέσουμε σχόλια κτλ
Η επιλογή να πάρει screenshoot από την ορατή περιοχή μοιάζει με αυτό που γίνεται όταν πατάμε to πλήκτρο PtrScr με μια διαφορά. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει πατώντας το PtrScr καταγράφεται μόνο η σελίδα χωρίς τα μενού του προγράμματος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν επιλέγουμε την αντίστοιχη επιλογή του ενσωματωμένου εργαλείου του firefox.
Όπως φαίνεται και από την φωτογραφία ποιο πάνω όταν επιλέγουμε να πάρουμε screenshoot την επιλεγμένη περιοχή, τότε μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε την επιθυμητή περιοχή με το ποντίκι μας. Πατώντας το κουμπί capture το πρόγραμμα παίρνει screenshoot την επιλεγμένη περιοχή.
Έπειτα από αυτό θα εμφανιστεί το περιβάλλον επεξεργασίας του awesome screenshoot.
Οι επιλογές που έχουμε είναι:
- Να κόψουμε την εικόνα
- Να χρησιμοποιήσουμε πένα για να γράψουμε χειρόγραφα.
- Να σχεδιάσουμε τετράγωνο ή έλλειψη.
- Να σχεδιάσουμε βέλος
- Να γράψουμε κείμενο
- Να θολώσουμε μέρος της εικόνας
- Να υπογραμμίσουμε κάποιο μέρος της φωτογραφίας, το αντίστοιχο δηλαδή που κάνουμε σε ένα τυπωμένο κείμενο με τον διάφανο φωσφόριζε μαρκαδόρο.
Για όλα τα ποιο πάνω εργαλεία μπορούμε να επιλέξουμε το χρώμα καθώς και το μέγεθος, ενώ στην περίπτωση που επιλέξουμε να γράψουμε κείμενο έχουμε επιπλέον επιλογές τόσο για ποια γραμματοσειρά να επιλέξουμε όσο και για το μέγεθος αυτής.
Στην ποιο πάνω φωτογραφία φαίνεται το αποτέλεσμα χρήσης των εργαλείων του προγράμματος για να σχολιάσουμε ή να τονίσουμε κάτι. Αν κάνουμε κάτι που δεν μας ικανοποιεί έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αναίρεση της ενέργειας.
Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα πατάμε το κουμπί DONE.
Ως τελευταίο βήμα έχουμε την οθόνη αποθήκευσης. Το πρόγραμμα μας προσφέρει τις επιλογές:
Να γυρίσουμε πίσω, αν τελικά αποφασίσαμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.
Να σώσουμε την φωτογραφία στο cloud.
Να την σώσουμε τοπικά.
Οι επιλογές που έχουμε σχετικά με την τοπική διαχείριση της φωτογραφίας είναι μέσω τον αντίστοιχων κουμπιών:
- Αποθήκευση της φωτογραφίας ως αρχείο στον υπολογιστή μας.
- Να το αντιγράψουμε στην μνήμη του υπολογιστή (clipboard) ώστε να είναι διαθέσιμη για επικόλληση σε κάποια άλλη εφαρμογή
- Να εκτυπώσουμε την φωτογραφία.
Ποιο πάνω φαίνεται το αποτέλεσμα αν επιλέξουμε να πάρουμε screenshoot από ολόκληρη ιστοσελίδα.